Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Restsalg af VAGA-produkter

Se de ekstra gode priser

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Find vores pakkeløsninger for varmepumper

Se mulighederne

Find gode tilbud på værktøj

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på el og belysning

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på VA-varer

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på beslag

Se denne måneds tilbud
Vis alle produkter

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Restsalg af VAGA-produkter

Se de ekstra gode priser

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Find vores pakkeløsninger for varmepumper

Se mulighederne

Find gode tilbud på værktøj

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på el og belysning

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på VA-varer

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på beslag

Se denne måneds tilbud
{{'{0} produkter' | aoStringReplace: result.Count}}

Din søgning gav desværre ikke noget resultat

Vi kunne desværre ikke finde noget ud fra søgningen: "{{searchString}}".

Prøv at søge efter nogle andre ord eller find varerne via kategorierne.

Søg varer


Du kan søge efter varenumre, EAN num, produktnavne og lign. 

Den digitale håndværker får stadig beskidte negle

Virksomheden Alteq i Roskilde har stor succes med at få kunderne ind i den digitale tidsalder. Det sker med hightechprodukter som for eksempel fjernovervåget bygningsautomatik.

”Hold da kæft, den sidder helt løst,” råber Dennis Hansen inde fra bunden af det store ventilationsanlæg.
”Det er kapillarrøret på frosttermostaten, der sidder løst. Det duer sgu’ da ikke... Det må vi lige ha’ fikset.”
Vi er i kælderen under Roskilde Handelsskole, og hvis vi skal være helt ærlige, så er vi her kun for at få taget nogle billeder til artiklen, som du læser nu.
Historien handler nemlig om, at Dennis Hansen og hans folk fra Alteq har succes med at installere fjernovervåget bygningsautomatik.
At bygningen er fjernovervåget betyder, at man via internettet eller sin smartphone kan holde øje med, om ventilationsanlægget kører, som det skal, og om der er varme i radiatoren. Uanset om man sidder i Roskilde eller i Rostock.
Men fotografen syntes, at det var lidt kedeligt at tage billeder af en tekniker, der bare sidder på et kontor og drikker kaffe og spiser firmafrugt, mens han overvåger hele molevitten på en computerskærm.
Derfor giver Dennis Hansen og Jesper Kristensen, der er elektriker hos Alteq, os en rundvisning ude i virkeligheden, så vi kan se, hvor den fjernstyrede bygningsautomatik er installeret. Så nu er vi havnet i kælderen under Roskilde Handelsskole, hvor vi har fået selskab af den tekniske pedel på skolen, Brian Rosén.
Og det er altså under jagten på et Kodakmoment, at Dennis har opdaget, at et kapillarrør sidder løst. Ved hjælp af en gammel plastikstrip, som Jesper finder på gulvet, bliver problemet hurtig fikset.
Varme- og ventilationsanlægget her på skolen er ellers spækket med sensorer, der overvåger systemet fra A til Z, og sender alarmbeskeder til pedellen, hvis noget ikke kører optimalt. Men et kapillarrør, der sidder lidt løst, kan selv det mest avancerede system trods alt ikke spotte.

Spar energi og tid

Pedellen Brian Rosén er ikke i tvivl om, at det nye fjernstyrede CTS-system er en gevinst:
”Jeg kan jo sidde på mit kontor, og bruge en lille time hver morgen på at tjekke, at alt på skolen kører som det skal,” fortæller han.
”CTS-systemet på skolen er en investering på den dyre side af én million, men investeringen er tjent hjem på under fem år,” forklarer Dennis Hansen, og peger på én af de smarte løsninger:
”En af de ting, vi har gjort her på skolen, er at montere frekvensomformere på ventilationsanlæggene. Der sidder en CO2-føler på udsugningen, og hvis der er mange mennesker i lokalet, så er der meget CO2, og så skal ventilationen skrue lidt op. Omvendt, hvis der er lav CO2, så er der færre mennesker, og så kan ventilationen skrue lidt ned. Det giver store besparelser på energiregningen,” fortæller Dennis Hansen.
”Klokken 15 eller 16, når eleverne er gået hjem, så drosler systemet selv ned. Men hvis der for eksempel skal være et arrangement om aftenen i et klasselokale, kan pedellen sidde på sit kontor, og sørge for, at lokalet bliver varmet op,” siger han.

Ikke som i gamle dage

At bygningsautomatikken er fjernbetjent betyder en anden kæmpe fordel. Hvis pedellen får en alarm meddelelse på systemet, kan han kontakte Alteq, som via internettet kan gå direkte ind på systemet og undersøge, hvilken fejl, der er tale om.
”Det er ofte, det bare er en brugerfejl, altså at man er kommet til at indtaste forkert i systemet. Men det kan jo også være en defekt ventil eller lignende. Og så ved vi allerede, inden vi kører hjemmefra, hvilke reservedele – vi skal have med – for at løse problemet,” fortæller Jesper Kristensen.
”For 10 år siden skulle du jo bare ræse af sted med det samme, hvis en kunde ringede på en vinterdag og klagede over, at varmen var gået. Nu kan vi lige begynde med at tjekke på computeren, og for eksempel tvangsåbne en ventil. I hvert fald så ved vi nogenlunde, hvad der er galt, før vi tager af sted,” fortæller Dennis Hansen.
Både Dennis Hansen og Jesper Kristensen er gamle rotter i faget, og de er enige om, at det er blevet mere udfordrende:
”Det næste bliver nok, at både tyverialarm, kameraovervågning, adgangskontrol og CTS bliver integreret i ét og samme system og på samme platform. Det er spændende, men det stiller også store krav til os som teknikere,” siger Dennis Hansen.

FAKTA:

Alteq i Roskilde er grundlagt af de to ejere Dennis Hansen og Henrik Ahrens i 2005, og har i dag 16 ansatte.

Alteq er autoriseret forhandler af bygningsautomatik fra svenske Regin.

Alteqs kunder er private og offentlige virksomheder som DSB, boligselskaber og Roskilde Handelsskole.